Zespół Szkół im. Karola Libelta w Gołańczy

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 1069507
    • Do końca roku: 236 dni
    • Do wakacji: 43 dni
  • Kartka z kalendarza

Praktyki zagraniczne we Włoszech

Praktyki zagraniczne we Włoszech szansą na rozwój zawodowy

To tytuł projektu realizowanego w Zespole Szkół im. Karola Libelta w Gołańczy w ramach Programu Erasmus+ w ramach Akcji 1. Mobilność edukacyjna w sektorze Kształcenie

i szkolenia zawodowe w roku 2020.

Jest to już II edycja Programu Erasmus +, w którym szkoła bierze udział, pierwszy projekt został zrealizowany w 2019 r. przy współpracy z organizacją przyjmującą Sistema Turismo. W tym roku w programie Erasmus+ uczestniczy 18- osobowa grupa młodzieży wraz z opiekunami oraz  4-osobowa grupa nauczycieli uczących przedmiotów zawodowych. Kwota dofinansowania projektu wynosi 56328 euro i obejmuje koszty podróży, zakwaterowania w hotelu i wyżywienia, program kulturalny i „ kieszonkowe”.

Praktyki zawodowe dla młodzieży trwają od 12 września do 9 października 2021r.  Uczniowie zdobywają  wiedzę i umiejętności pracując w firmach zgodnie z profilem kształcenia zawodowego. Uczniowie  Technikum w zawodzie technik rolnik i technik agrobiznesu odbywają staż w następujących firmach:  winnicy: Podere Dell’Angelo Societa Agricola, gospodarstwach agroturystycznych: Societa Agricola Grottarosa, Azienda Agricola Le Rosine, Azienda Agricola di Fabri Andrea, uczniowie Technikum w zawodzie technik hodowca koni  zdobywają kształcenie praktyczne w stadninie koni: Centro Ipicco Le Querence .Uczennice  z Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pracują w  restauracjach specjalizujących się  w kuchni śródziemnomorskiej: Ristorante Pizzeria Frankie, Saporito SNC di Baschetti C.E.Cortesi A. głownie przygotowujące dania rybne i z owoców morza. Jedna grupa dziewcząt ma zaszczyt pracować w  restauracji Ristorante Abocar Conelli Societa Resposabilita Semplificata , która trzy razy z rzędu została  odznaczona gwiazdką Michelina. Realizacja  Programu Erasmus + została poszerzona o przeprowadzenie  szkoleń  zawodowych praktycznych  dla nauczycieli w zawodach technik rolnik,  żywienia i usług gastronomicznych oraz hodowca koni.

Od pierwszego dnia pobytu w Rimini młodzież bardzo chętnie dzieli się swoimi wrażeniami.

Buongiorno! 

Nasza podróż minęła znakomicie, chociaż byłyśmy pełne obaw, co do lotu samolotem. Po długiej i męczącej podróży zawitałyśmy w pięknym i słonecznym Rimini. Zaczęło się od zakwaterowania w hotelu Fantasy, po czym całą grupą udaliśmy się na spacer wzdłuż Morza Adriatyckiego. Po pierwszym spotkaniu w biurze Sistema Turismo zwiedziliśmy historyczną część miasta. Miałyśmy okazję poznać już naszych pracodawców, którzy są bardzo sympatyczni i życzliwi. Nie możemy doczekać się kolejnych dni, które spędzimy w tym cudownym miejscu. Jesteśmy pewne, że nauczymy się wielu nowych rzeczy oraz dokładniej poznamy Włoską kuchnię. Pozdrawiamy.! Dziewczyny z Technikum Żywienia i usług gastronomicznych. Dominika, Kinga.

 Podróż minęła znakomicie. Bez żadnych większych przeszkód udało nam się dolecieć do Bolonii. Od razu zaskoczyła nas  piękna pogoda. Z Bolonii spiesznie przejechaliśmy autokarem do Rimini. W czasie podróży do hotelu mogliśmy już z okien autobusu obserwować pola uprawne, głównie, sady owocowe i winnice.

W hotelu Fantasy przywitała nas wspaniała obsługa. Z uśmiechem na twarzy zostaliśmy zaproszeni na obiad. Mieliśmy okazję skosztować pierwszych włoskich dań, które były przepyszne. Po obiedzie mieliśmy czas dla siebie. Później wybraliśmy się na pierwszy spacer wzdłuż plaży. Uświadomiliśmy sobie, że właśnie jesteśmy  nad Morzem Adriatyckim. Następnego dnia poszliśmy na spotkanie z organizacją Sistema Turismo. Po podpisaniu dokumentacji wyruszyliśmy na zwiedzanie miasta. Zaskoczyła nas przepiękna architektura. Następnego dnia pojechaliśmy razem z opiekunami do  firm. Zachwycił nas  piękny krajobraz. Po spotkaniu z pracodawcami, zapoznaniu się z gospodarstwami przystąpiliśmy do pracy. Najbardziej przykuły naszą uwagę zwierzęta  (osły i żółwie). Jesteśmy zadowoleni z tego, że tu jesteśmy.  

                                                                                                                  Rolnicy

 Nasze wrażenia związane z pierwszymi dniami praktyk w restauracji Abocar due Cucine są bardzo pozytywne. Pierwszego dnia przywitała nas bardzo sympatyczna obsługa oraz kucharze, dzięki temu atmosfera w kuchni jest bardzo przyjemna. Szczególną uwagę w tym miejscu przykuwają dokładność i staranność wykonywania najdrobniejszych czynności oraz nieustanna czystość panująca w kuchni. Cieszy nas to, że możemy nie tylko obserwować proces przygotowywania nieznanych nam wcześniej potraw kuchni śródziemnomorskiej, ale przede wszystkim w nim uczestniczyć. Mamy ręce pełne pracy, ale doświadczenie, które zdobędziemy w Abocar due Cucine, z pewnością wykorzystamy w przyszłości.

                                                   Karina i Oliwia – technik żywienia i usług gastronomicznych

Razem ze znajomymi leciałyśmy pierwszy raz samolotem i zrobiło to na nas bardzo dobre wrażenie. Podróż odbyła się bez żadnych problemów i bezstresowo dolecieliśmy na miejsce. W hotelu przyjęła nas bardzo serdeczna obsługa i lada moment byliśmy już w pokojach. Pomieszczenia były czyste i zadbane, bez żadnych uszkodzeń. Jedzenie serwowane w hotelowej restauracji codziennie zadziwia nas coraz bardziej, oczywiście w dobrym znaczeniu. Z pierwszego dnia praktyk również jesteśmy zadowolone. Właścicielka stajni, jak i wszyscy pracownicy powitali nas z otwartymi rękoma. Poznałyśmy także konie i wszystkie inne stajenne zwierzaki. Jesteśmy w szoku jak wszystkie są tu dopieszczone i zadbane. Kolejne dni były również przyjemne. Poznajemy coraz więcej angielskich, jak i włoskich słówek. Mamy nadzieję, że kolejne dni także będziemy kończyć z tak pozytywnym zmęczeniem.

                                                               Nikola, Olga, Natasza- technik hodowca koni

Jednym z celów  Programu jest  podniesienie kompetencji zawodowych uczniów dostosowanych do aktualnych potrzeb rynku pracy oraz rozwój kompetencji kluczowych, a także zdobycie doświadczenia w pracy w sektorze rolniczym i gastronomicznym w przedsiębiorstwach międzynarodowych.

Pobyt we Włoszech umożliwi naszej młodzieży doskonalenie umiejętności  w nauce języka angielskiego a przede wszystkim rozwinięcie kompetencji społecznych, które są poszukiwane na rynku pracy. Uczniowie będą mieć okazję  poznania   bogatej kultury Włoch, historii i wspaniałych zabytków. Wycieczki do Wenecji i San Marino a także zwiedzanie Rimini na pewno staną się miłą atrakcją dla naszej młodzieży. Wyjazd został zorganizowany przy współpracy z firma przyjmującą we Włoszech: Sistema Turismo. Uczniowie na zakończenie praktyk jak i nauczyciele otrzymają certyfikaty potwierdzające realizację projektu oraz dokument Europass Mobility potwierdzający nabyte kompetencje podczas stażu.

Koordynator projektu: Barbara Krajniak- Vinke

Opiekun grupy: Brygida Spychała.