Zespół Szkół im. Karola Libelta w Gołańczy

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 1066425
    • Do końca roku: 249 dni
    • Do wakacji: 56 dni
  • Kartka z kalendarza

Podsumowanie i ewaluacja projektu "Droga do Europy - drogą ku lepszej przyszłości"


 

„Droga do Europy- drogą ku lepszej przyszłości”

 

„ Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach Programu Erasmus + sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Po zakończeniu projektu  nastąpił  etap podsumowania   osiągniętych celów projektu  i ewaluacji.

W I etapie w dniu 19.06.2019r. została zorganizowana  w naszej szkole konferencja mająca na celu upowszechnienie rezultatów projektu z udziałem  przedstawicieli władz samorządowych: Starosty Wągrowieckiego- Tomasza Kranca, Przewodniczącej  Rady Powiatu Wągrowieckiego- Małgorzaty Osuch,  Burmistrza  Miasta i Gminy  w Gołańczy- Mieczysława Durskiego, Przewodniczącego  Rady Miasta i Gminy w Gołańczy- Karola Brzezińskiego, członków  Zarządu Powiatu Wągrowieckiego, radnych  Miasta i Gminy w Gołańczy, przedstawicieli  Stowarzyszeń „ Zdrowy Styl”, Uniwersytetu III Wieku, dyrektorów szkół,  dyrektora Pałuckiego Banku Spółdzielczego- Przemysława Michalaka, pracodawców, rodziców, nauczycieli i uczniów. Uczestnicy praktyk przygotowali prezentację  multimedialną ukazującą  główne cele i założenia projektu, przebieg praktyk we Włoszech, podsumowanie wiedzy i umiejętności, które zdobyli podczas praktyk. Prezentacja” Charakterystyka rolnictwa w regionie Emilia- Romania we Włoszech z uwzględnieniem mikroprzedsiębiorczości jako przyszłości dla małych gospodarstw” dotyczyła  rozwoju rolnictwa we Włoszech,  zapoznania z funkcjonowaniem małych gospodarstw agroturystycznych z uprawami   ekologicznymi o małej powierzchni  a mimo to opłacalnymi. Zapoznali również  Gości z podstawą uprawy winorośli i technologią wytwarzania wina jak również z technologią tłoczenia oliwy z oliwek. Goście byli bardzo zainteresowani przebiegiem praktyk we Włoszech, systemem rolnictwa we Włoszech, funkcjonowaniem gospodarstw o małej powierzchni  różniących się od gospodarstw w Wielkopolsce. Padały pytania w kierunku prezentujących na temat  upraw ekologicznych, wspierania rozwoju rolnictwa przez Unię Europejską, funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych. Największym zainteresowaniem cieszyła się winnica, w której pracowali nasi uczniowie, zwłaszcza  technologia wytwarzania wina, linia produkcyjna, instrumenty marketingowe, sprzedaż bezpośrednia , technologia tłoczenia  oliwy z oliwek. Natomiast uczennice w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wykorzystując receptury, przygotowały do degustacji w pracowni gastronomicznej pod kierunkiem Igi Zmudzińskiej -  nauczycielki  przedmiotów zawodowych deser cannoli. Podczas konferencji zostały wręczone uczniom certyfikaty oraz dokument Europass Mobilność przez Starostę Wągrowieckiego i Dyrektora Szkoły.

                          

II etapem upowszechnienia rezultatem projektu było zorganizowanie w dniu 25.02.2020r.  spotkania pn.” Wieczór z pizzą”, w którym uczestniczyła Przewodnicząca Rady Powiatu Wągrowieckiego- Małgorzata Osuch,  Dyrektor Szkoły Podstawowej w Gołańczy- Roman Bobrowski, Dyrektor Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii -  Justyna Bartol- Baszczyńska, członkinie Sowarzyszenia:” Zdowy Styl”, Irena Durska, Robert Garau, pracownicy  Urzędu Miasta i Gminy w Gołańczy, nauczyciele, pracodawcy. Wszyscy zaproszeni goście zostali powitani przez dyrektora szkoły- Różę Spychałę. Celem spotkania było zapoznanie z realizacją projektu, rezultatami osiągniętych celów oraz z ewaluacją. Spotkanie poprowadziła wicedyrektor- Barbara Krajniak- Vinke wraz z uczestniczkami projektu. Gościom została przedstawiona prezentacja na temat  celu programu, przebiegu praktyk zagranicznych oraz rezultatów projektu. Podczas prezentacji zostały omówione zasady rekrutacji do projektu,  przygotowanie do podjęcia praktyk zagranicznych-  wsparcie językowe, kulturowe i psychologiczno- pedagogiczne, które otrzymali uczniowie. Przedstawiono  miejsca praktyk, profile gospodarstw agroturystycznych oraz winnicy, zakres czynności jak również sposób spędzania wolnego czasu. Została omówiona ewaluacja projektu, zdobyte kompetencje zawodowe, językowe, społeczne i międzykulturowe. Uczestniczki praktyk dzieliły  się wrażeniami z pobytu, odpowiadały na pytania dotyczące systemu pracy, wyposażenia kuchni w restauracjach, sposobu serwowania posiłków. Również  Goście byli zainteresowani wykorzystaniem owoców morza, warzyw i owoców południowych w żywieniu, rodzajem dań sporządzanych z owocami morza czy różnymi gatunkami ryb. Praktykantki pochwaliły się wycieczkami do Wenecji i San Marino oraz samym pobytem nad Morzem Adriatyckim, zwiedzaniem i zapoznaniem z historią Rimini. Na pytanie, czy chciałyby powrócić do Włoch i podjąć pracę zdecydowanie odpowiedziały , że tak. Stwierdziły, że zdobyły doświadczenie zawodowe, którego na pewno by nie zdobyły podejmując praktyki zawodowe w Polsce. Podkreśliły, że dzięki praktykom zawodowym zmieniły swoje spojrzenie na otaczający świat. Nabrały pewności siebie, przekonały się, że wiadomości i umiejętności, które zdobyły w szkole przełożyły się na umiejętności praktyczne, które mogły wykorzystać w wykonywaniu zadań w firmach i restauracjach w międzynarodowym zespole. Dało im to poczucie własnej wartości. Jedna grupa dziewcząt pracowała w w restauracji wyróżnioną gwiazdką Michelina, co prowadziło do zwiększenia wymagań wobec nich, ale z drugiej strony Aleksandra Wojtecka potwierdziła, że praca dała im satysfakcję, ze mogły również wnieść swój wkład pracy i zdobyć doświadczenie zawodowe w tak prestiżowym miejscu. Na zakończenie spotkania uczennice z klasy III T-ż Technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowały dla Gości pizzę według przepisu włoskiego pod kierunkiem Renaty Tomaszewskiej – nauczycielki przedmiotów zawodowych. Na zakończenie spotkania głos zabrała Małgorzata Osuch- przewodnicząca Rady Powiatu Wągrowieckiego, która podkreśliła wagę projektu dla rozwoju szkoły i edukacji w Powiecie Wągrowieckim. Stwierdziła, że realizacja projektu wytyczyła szkole nowy kierunek, dążenie do współpracy międzynarodowej, co skutkuje wzrostem kompetencji zawodowych, doskonaleniem i potrzebą nauki języków obcych, a także otwarciem na świat, budowania wśród  młodzieży postawy tolerancji na odmienne kultury, przełamywania stereotypów kulturowych.   Spotkanie upłynęło w bardzo miłej atmosferze.