Zespół Szkół im. Karola Libelta w Gołańczy

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 1066378
    • Do końca roku: 249 dni
    • Do wakacji: 56 dni
  • Kartka z kalendarza

Zebranie z rodzicami - upowszechnianie projektu - 12.02.2020 r.

                                                                                                       Zebranie z rodzicami - 12.02.2020 r.                      

„Droga do Europy- droga ku lepszej przyszłości” – podsumowanie projektu: Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach Programu Erasmus + sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

W dniu 12 lutego 2020r. na zebraniu z rodzicami uczniów Zespołu Szkół im. Karola Libelta w Gołańczy zaprezentowano podsumowanie realizacji projektu:” Droga do Europy- drogą ku lepszej przyszłości” Zebranie rozpoczęła dyrektor szkoły Róża Spychała, która omówiła cele projektu  oraz korzyści, jakie  udział w projekcie przyniósł  uczniom jak i szkole jako placówce edukacyjnej. Prezentację poprowadził Wojciech Pietrowski, który omówił aspekty realizacji projektu. Zaprezentował miejsca praktyk, gdzie uczniowie realizowali 160 godzinny wymiar praktyk zawodowych w Rimini we Włoszech. Opisał również efekty kształcenia, które uczniowie zdobyli. Wskazał na rezultaty projektu: uczniowie zdobyli doświadczenie zawodowe w renomowanych restauracjach, jedna z gwiazdką Michelina oraz  w gospodarstwach agroturystycznych z uprawami ekologicznymi. Mieli możliwość doskonalenia języka angielskiego oraz nauczenia się podstaw języka włoskiego, który znacznie ułatwił  komunikację w  miejscu pracy. Nauczyli się współpracować w międzynarodowych zespołach, poznali historię i kulturę Włoch. Następnie Wojciech Pietrowski, który jest nauczycielem przedmiotów zawodowych omówił różnice, które występują między rolnictwem w Polsce a rolnictwem w krajach Unii Europejskiej. Prezentację przygotowali uczniowie z technikum w zawodzie technik rolnik. Na zakończenie spotkania wicedyrektor Barbara Krajniak- Vinke podkreśliła rezultaty uczestnictwa w projekcie i długofalowy wpływ realizacji projektu przez naszą szkołę na efekty kształcenia. Główne rezultaty to:

- zdobycie doświadczenia zawodowego w przedsiębiorstwach zagranicznych,

- podniesienie kompetencji zawodowych,

- podwyższenie umiejętności językowych,

- podniesienie i rozwój kompetencji interpersonalnych, społecznych, międzykulturowych ,

- poszerzenie wiedzy na temat historii i kultury Włoch,

- podwyższenie wyników egzaminów zewnętrznych,

-modernizacja programów nauczania dostosowanych do potrzeb na rynku pracy,

- nawiązanie współpracy ze szkołami międzynarodowymi podczas realizacji projektów na platformie eTwinning, 

- zwiększenie szans na zatrudnienie na rynkach krajowych i zagranicznych,

- zwiększenie mobilności uczniów, rozwijanie pozytywnego nastawienia uczniów, rodziców i środowiska lokalnego do szkoły,

-stworzenie w środowisku lokalnym wizerunku szkoły kreatywnej i otwartej na środowisko oraz zaangażowanej w działania wzmacniające aktywność uczniów.

W ramach upowszechniania rezultatów projektu zostały zaplanowane działania edukacyjne:

- zapoznanie   z profilem kuchni śródziemnomorskiej oraz systeme  gospodarowania podczas uroczystości szkolnej podsumowującej  realizacje praktyk zagranicznych we Włoszech,

- zapoznanie uczniów, nauczycieli ze zwyczajami świątecznymi we Włoszech przygotowując pokaz stołu świątecznego wraz z  typowymi potrawami włoskimi,

- organizowanie warsztatów kulinarnych  przy współpracy ze szkołami polskimi na platformie eTwinning w czasie których uczestniczki programu- Paulina i Monika Abram dzielą się wiedzą i doświadczeniem przy wypiekaniu  i serwowaniu pizzy,

- organizacja konkursu kulinarnego, który zostanie przeprowadzony w Dniu Rolnika,

- zaplanowanie  imprez cyklicznych takich jak: Europejski Dzień Języków Obcych mający na celu upowszechnienie nauki języków obcych.