Zespół Szkół im. Karola Libelta w Gołańczy

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 1067969
    • Do końca roku: 242 dni
    • Do wakacji: 49 dni
  • Kartka z kalendarza

„Kreatywni mogą więcej” – promocja zawodów

 

 

W ramach projektu „ Kreatywni mogą więcej”- promocja zawodów realizowanego na platformie eTwinning  oraz upowszechniania rezultatów kształcenia uzyskanych podczas praktyk zagranicznych naszych uczniów we Włoszech w Rimini w ramach realizacji projektu:  „Droga do Europy- drogą ku lepszej przyszłości” ze środków PO WER na zasadach Programu ERASMUS+ sektor kształcenie i szkolenie zawodowe 22 stycznia 2020 gościliśmy w naszej szkole  uczniów z klasy VIII ze Szkoły Podstawowej im. ppłk.  Włodzimierza Kowalskiego w Gołańczy  wraz z wychowawczynią  Magdaleną Gruszką.

Spotkanie z uczniami, które poprowadziła wicedyrektor- Barbara Krajniak- Vinke oraz Wojciech Pietrowski,  miało na celu zapoznanie z ofertą kształcenia naszej szkoły na rok szkolny 2020/2021 oraz  organizacją  i przebiegiem praktyk zagranicznych i efektami kształcenia uzyskanymi podczas realizacji programu. Na podstawie prezentacji multimedialnej  Goście mieli okazję  zapoznać się z warunkami pobytu na praktykach zagranicznych, organizacją i przebiegiem stażu, miejscami praktyk, profilem  gospodarstw oraz restauracji, gdzie odbywali praktyki oraz opisami czynności, które praktykanci wykonywali. Zostały podkreślone korzyści, które uzyskali praktykanci: możliwość zdobycia praktycznego doświadczenia zawodowego w zagranicznych przedsiębiorstwach,  poszerzenia wiedzy i umiejętności dotyczących produkcji rolnej w warunkach geograficznych i klimatycznych regionu śródziemnomorskiego, poznania profilu kuchni śródziemnomorskiej, umiejętnego wykorzystania produktów charakterystycznych dla kuchni włoskiej: owoców morza, różnorodnych gatunków ryb, warzyw i owoców, serwowania dań włoskich: pizzy, spaghetti. Praktykanci mieli okazję poszerzyć swoje umiejętności językowe nie tylko z języka angielskiego, ale również   podstaw języka włoskiego.  Młodzież, pracując w międzynarodowym zespole, musiała przede wszystkim przełamać bariery językowe i kulturowe, nauczyć się współpracy w zespole, odpowiedzialności za powierzone zadanie. Niektórzy uczniowie wyróżniali się w pracy swoją kreatywnością, np. proponując przygotowanie dań kuchni polskiej dla personelu restauracji. Mieli również okazję poznać system organizacji pracy w przedsiębiorstwach zagranicznych, na przykład miłym zaskoczeniem było wspólne przygotowywanie posiłków i zasiadanie po pracy wszystkich pracowników do wspólnej kolacji. Uczniowie mogą się poszczycić pracą w restauracji, która trzy razy uzyskała gwiazdkę Michelin. Była to dla nich  niebywała okazja do zdobycia doświadczenia zawodowego w tak renomowanej restauracji. Pobytowi na praktykach towarzyszył  atrakcyjny program kulturowy  przygotowany przez organizację  przyjmującą Sistema Turismo. Zdobyli wiedzę na temat walorów  turystycznych Rimini, historii i kultury , obyczajów mieszkańców Włoch, w tym kulinarnych, uczestniczyli w wycieczkach do Wenecji i San Marino.  Ważną korzyścią dla praktykantów  w perspektywie podjęcia zatrudnienia jest otrzymanie certyfikatów potwierdzających  uczestniczenie w miesięcznym stażu  oraz dokumentu Europass Mobilność jak również  zaświadczeń o uczestniczeniu w 30- godzinnym kursie językowym z języka angielskiego. Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Gołańczy zostali również zapoznani z prezentacją na temat: „Perspektywa rozwoju rolnictwa w Polsce w kontekście rozwoju rolnictwa w Europie”, która została przygotowana jako rezultat  zdobycia wiedzy na temat funkcjonowania gospodarstw we Włoszech przez uczniów uczestniczących w praktykach zagranicznych.  Na zakończenie nasi goście zostali poczęstowani ciasteczkami pochodzącymi z wypieku w naszej pracowni gastronomicznej przez młodzież z klasy IaT-ż  z technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem Igi Żmudzińskiej. Spotkanie odbyło się w bardzo miłej atmosferze. Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy uczniom Szkoły Podstawowej w Gołańczy specyfikę zawodu technika rolnika i technika żywienia i usług gastronomicznych  kontekście realizowanego programu :” Droga do Europy- drogą ku lepszej przyszłości”.  

                                                                                                                  Barbara Krajniak- Vinke