- Odwiedziny: 1067915
- Do końca roku: 243 dni
- Do wakacji: 50 dni
Zespół Szkół im. Karola Libelta w Gołańczy
Promocja zawodów w naszej szkole
W ramach projektu realizowanego na platformie eTwinning „Kreatywni mogą więcej” oraz upowszechniania rezultatów kształcenia uzyskanych podczas praktyk zagranicznych naszych uczniów we Włoszech w Rimini w ramach realizacji projektu:” Droga do Europy- drogą ku lepszej przyszłości” ze środków PO WER na zasadach Programu ERASMUS+ sektor kształcenie i szkolenie zawodowe 15 stycznia 2020 r. gościliśmy w naszej szkole uczniów z klasy VIII ze Szkoły Podstawowej im. K. Nowaka w Dąbrówce k/ Poznania wraz z wychowawcą Tomaszem Ordzą, który również pełni funkcję ambasadora platformy eTwinning.
Uczniowie naszej szkoły- klasa IaT-ż oraz nasi Goście pod kierunkiem Igi Zmudzińskiej uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, gdzie wspólnie uczyli się jak wypiekać pizzę. Recepturą i sposobem wykonania tego popularnego we Włoszech dania podzieliły się doświadczone w tej branży uczestniczki praktyk zagranicznych- Paulina Abram i Monika Abram. Gościem specjalnym tego spotkania był Roberto Garau, który opowiedział o tradycjach kulinarnych we Włoszech, sposobie przyrządzania i serwowania dań, głównie pizzy, ale też spaghetti. Inna uczestniczka praktyk zagranicznych – Sandra Przybylska podzieliła się wrażeniami i doświadczeniami z pobytu we Włoszech i zachęcała uczniów, aby korzystali z okazji uczestniczenia w programie Erasmus +, ponieważ płyną z tego tylko same korzyści, m.in. doskonalenie języka angielskiego jak również zdobywanie doświadczenia w branży. Jest dumna, że mogła zdobywać doświadczenie w restauracji odznaczonej trzy razy gwiazdką Michelin. Przede wszystkim podkreśliła w swojej wypowiedzi, że miesięczny staż w środowisku międzynarodowym kształci umiejętności interpersonalne, współpracy w grupie jak również postawy takie jak: odpowiedzialności za powierzone zadanie, rozwoju przedsiębiorczości i kreatywności. Praktyki zagraniczne rozwijają poczucie własnej wartości, otwarcia na świat, jego różnorodność kulturową i językową. Zostają przełamane bariery lęku i niepewności w obcym środowisku a zostaje satysfakcja z dobrze wypełnionego zadania i wiary we własne możliwości. Korzyścią dla praktykantów jest uzyskanie certyfikatów poświadczających odbycie miesięcznego stażu w zagranicznych przedsiębiorstwach a także dokumentu Europass Mobilność oraz zaświadczenie o uczestniczeniu w 30- godzinnym kursie językowym z języka angielskiego.
Następnym punktem programu była wizyta Gości w stajni ARGO w Szamocinie, w której nasi uczniowie realizują zajęcia praktyczne w zawodzie technik hodowca koni. Aleksandra Suda- właścicielka stadniny, która jest jednocześnie nauczycielką przedmiotów zawodowych w naszej szkole, zapoznała uczniów ze specyfiką zawodu – technika hodowcy koni. Uczniowie zwiedzili stadninę, zobaczyli sposób przygotowania koni do jazdy i treningu. Spotkanie upłynęło w bardzo miłej atmosferze i mamy nadzieję, że choć w minimalnym stopniu przybliżyliśmy uczniom klasy VIII aspekty pracy w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hodowca koni.
Barbara Krajniak- Vinke